Då våra kockknivar har en standard polering (utility/jungle/rough) är det för att du ska kunna använda den längre utan att det bildas/ser lika snabbt tecken på bruk. Vi har genom en tid provat olika poleringar och bestämde oss för den grövre som nu är standard.
Våra Khukuri däremot har däremot oftast mirror polish och därför mindre benägna att bilda patina och rost, MEN MÅSTE SKÖTAS OM FÖR ATT INTE ROSTA och kommer helt naturligt visa spår av användning,
När det gäller Khukuri planerar vi att gå åt andra hållet och erbjuda ”brown forge” och rough finish för den som önskar till t.ex. jakt.
Anledningen till att köksknivarna är grovt polerade för att dom är bruksknivar och enklare ska kunna bygga upp en patina och hålla bra skick längre. Att du också ska se att det är gjort för hand och inte maskin stämplade blad som massproducerats. De flesta av oss är ju vana med IKEA, Fiskars och andra knivar som producerats i stor skala av rostfritt stål och med mycket lite handarbete. Det du har i handen nu är något annat.
Självklart skulle vi kunna ha polerat dem till mirror eller mycket glansigare, men läs vidare.
Glansiga knivar är jättefina men lämpar sig inte så bra som bruksknivar då repor, tecken på bruk och annat snabbare ses på knivbladet. Våra kockknivar är gjorda av kolstål, de flesta Kockknivar som du använt har nog varit av rostfritt stål, dessa ståltyper beter sig mycket annorlunda, det kan vara lite chockerande för den ovana användaren. Tips följer så ta det lugnt och läs vidare.
Dessa knivar kommer du kanske använda dagligt och som kniven används kommer tecken på användning. kolstål reagerar snabbt på syra som finns i tex. citron och citrusfrukt, äpplen, tomater samt t.o.m. potatis. Efter man använt kniven till att skära detta ska kniven snabbt sköljas av och torkas, vilket är en bra ide generellt efter användning. Speciellt vatten som ligger kvar på kniven ska undvikas. Ge kniven lite omsorg och kärlek så håller den en lång tid!
Med kolstål så ska fyra regler följas: Håll dem rena, torra, oljade och vassa.
Efter bruk så skölj av dom, torka dem ordentligt, lägg dem inte i diskbaljan eller med besticken, torka den ordentligt och häng upp den torkade kniven på magnetlist om du har möjlighet. Olja in mellan varven. Vässa den som du behöver, vilket kan göras via Pontus bland annat.
Med mirror och satin polering så kommer man mycket snabbare se tecken på användning och när man ser hur du skurit en citron med kniven som nu börjar bli eller har blivit mörkare och resten är polerat och glansigt så kanske det inte är lika attraktivt.
Just därför så har vi valt denna lite mer bruksvänliga, rough poleringen då vi hoppas och räknar med att du kommer ta hand om kniven/knivarna och se till att de får sig en fin patina med tiden. Ja det kanske ser lite rough och repigt ut, men det är ju en köks/kock/brukskniv som vi räknar med att du använder reguljärt och sköter om, ”reporna” (man kan se hur den har polerats på maskinen gör ju egentligen ingenting i bruk, längs den vassa delen kan du se hur den har hand slipats på dom mesta av knivarna). Ge kolstålet tid, ta hand om den så har du inom en tid en fin patina som berättar en historia samt gör den så där kock fin som en äldre kniv man ofta ser bilder av, detta skyddar ju också mot rost samt det fina med kolstål.
Även våra Khukuri och andra knivar följer generellt dessa skötsel och poleringsråd.
Länkar på hur man kan ta hand om sina knivar:
https://www.thekitchn.com/how-to-care-for-an-opinel-carbon-steel-knife-229504
Det går också att göra en ”forced patina” med tex äppelcider vinäger eller senap. Finns flera bra tips på nätet och man bör experimentera försiktigt.
Här är några vi har gjort ”forced Patina” på:
Prova dig fram och håll gärna kontakten med oss, då vi utvecklar vidare och behöver ditt stöd och din tillit i det vi gör.
Olika typer av Patina.
Äppelcider och vatten.
Senap