Kolstål.

Heritage Knives använder enbart nytt kolstål (många andra tillverkare i Nepal använder begagnat stål såsom lastbilsfjädrar m.m). Beslutet för att jobba med kolstål var en självklarhet baserat på både praktiska och historiska faktorer

Bruksredskap/verktyg så som Khukuri kniven har genom historien alltid varit gjord av kolstål, eller en blandning därutav. Kostål är ett starkt stål som håller i en lång tid och blir mycket vass o håller en bra skärpa. Vi håller oss inom historien och att våra knivar används flitigt, därutav jobbar vi med material av hög kvalité.

Kolstål är ett stål vars huvudsakliga beståndsdel i legeringen förutom järn är kol. Utöver kol är det vanligt att mindre mängder kisel och mangan finns i legeringen. Kolhalten är vanligen 0,01%-0,8%, halten kisel under 0,3% och halten mangan under 0,8%. Kolstål används exempelvis för framställning av bilkarosser. I samband med att kolhalten stiger blir kolstålet hårdare och starkare med hjälp av värmebehandling, samtidigt som materialet blir mindre duktilt. Ju högre kolhalt desto sämre svetsegenskaper.

Kolstål har fördelar och nackdelar vilket är viktigt att du som användare förstår.

En kort summering;

Fördelar:

– håller sig vassa längre.

– kan enkelt slipas mycket vassa.

– Tål bra med ”stryk”.

– Ger en fin gammaldags patina med bruk och omtanke.

– Kvalitetshantverk-

Måste handdiskas, torkas och oljas efter bruk (skötas noggrant) för att inte rosta, speciellt i

”fuktig” omgivning, vintern klarar de sig bättre!

Nackdelar:

– Börjar rosta snabbt om de inte tas omhand.

– Har inte samma glans som rostfritt

– Kan inte diskas i maskin eller vattenbad.

– Reagerar mot syra.