Khukuri Historia

Khukuri kniven har en lång historia i Nepal men som så mycket annat från urtiden vet ingen till 100% var den egentligen kom ifrån. Den ledande teorin är att ett liknande vapen (Khopesh) kom från Egypten till Grekland (Kopis), där ifrån med Alexander den store till Indiska sub-kontinenten och utvecklades till det vi kallar för Khukuri. Khukuri knivar kommer i olika storlekar och utformningar med har det gemensamt att dom har en framåt böjning och har en förankring till Nepal, oftast genom Gurkha soldaten. I Nepal har Khukurin en viktig roll som ett landsvapen och en symbol, samt så klart som det mest kända vapen som Gurkha soldaten använder efter sitt mod o hjärna. 

Khukurin användes flitigt under 1700 talet, när Nepal förenades som ett land av Gurkha dynastin och har en stark roll inom Nepals historia och kultur. Både som ett bruksverktyg och som ett vapen i krig. Denna kniv har sen dess blivit mycket popular genom Gurkha soldaten inom Nepal arme och mer så genom Britterna i Indien. 

Khukurin har också nämts i olika böcker o filmer på modern tid, från Bran Stockers Dracula till Book of Eli. Inom 21:a århundradet har det också fått ett genomslag inom dataspelsvärlden.

En av de mest kända knivarna från Nepal, Indiska sub-kontinenten och Asien är den berömda och beryktade Khukuri (Kukri) kniven. Vi kommer här gå igenom de vanligast förekommande militära och traditionella stilarna/modellerna av Khukuri knivar.

Khukuri kommer i olika design och stilar/modeller och var använd under andra världskriget av Gurkha soldaterna, samt också av andra soldater inom Indiska armén och Allierade trupper. Khukuri är Gurkha soldatens mest kända redskap, symbol samt Nepals (Gurkhas hemland) nationalvapen.

Khukuri har en mycket gammal historia men som så ofta med gammal historia är mycket inblandat med myter, legender och det vi inte vet. Den äldsta Khukuri som finns som ”bevis” eller materielhistoria är från 1500 talet. Det är mycket troligt att Khukuri och andra liknande knivar fanns mycket innan runtom Himalayas. Khukuri kniven är starkt förankrad och har en viktig roll inom Nepals traditioner, nästan alla dom olika etniska Gurkha grupperna kallar det för deras egen kniv och där utav nationalvapnet!

Det sägs att Khukuri härstammar från Alexander den Stores invasion av Indien men kan också ha kommit från Kina eller sydostasien med olika grupper som migrerade till Himalaya bergen, det vi kallar för Nepal idag.

Dessa knivar tillverkades i Nepal och från runt 1800 talet framöver också i norra Indien, först som en del kommer under Gurkha rikets kontroll och sen då Brittiska Ostindiska kompaniet värvade Gurkha soldater och etablerade baser runt om norra Indien, från nutida Pakistan till Burma.

Arsenal i Kathmandu, slutet på 1800 talet. Foto: Gurkha Antiques.

Khukuri kniven är både en brukskniv/redskap och ett militärt vapen har olika modeller utvecklats genom tiderna. Från 1800 talet framöver är skillnaderna större mellan brukskniven och det militära vapnet men ibland är skillnaderna minimala. De militära varianterna utvecklades utifrån de traditionella stilarna, som till huvudsak användes inom det dagliga och till jakt) men hade som huvudmål att användas inom det militära, både som brukskniv och som ett vapen.

Nepals militär började utveckla militära Khukuri under slutet av 1800 talet och britterna som var kolonial makt i Indien gjorde det i varje fall från början av 1900 talet. Många flera stilar var använda i fält men mycket svårare att skriva och forska om då inte inom den officiella ramen. Vi har fokuserat på det som är vetenskapligt, går att historiskt sätt bevisa samt varit i bruk.

I själva verket utrustades många brittisk-indiska arméenheter med khukuri, mest känt är Gurkhas, men i verkligheten bar Garhwali’s, Kumaon & Dogra och Assam Rifles också dem och många andra enheter samt några Sikh & Militära polisenheter. Under andra världskriget utfärdades Khukuri också till några Chindits & Commando-enheter i Burma-teatern Khukuri knivar. Många av de Indiska, Storbritanniens storvälde (commonwealth) och allierade enheter i Indien utrustades med Khukuri knivar som en del av deras lägerutrustning.

Khukuri och indiska sub kontinentens vapen runt mitten av 1800 talet. Foto: Lord Egertons bok

Många Khukuri’s har naturligtvis använts av den brittiska arméns nepalesiska Gurkhas, men många köpta av olika företag, bataljoner, regementen, och i brist på tillgänglighet vid fronten och på grund av ekonomi, transport, antal rekryter under krigsförhållanden till och med tillfällig tillverkning av Bataljonens smeder (kami eller amourers). Naturligtvis fanns det många, många privata inköp av enskilda officerare och manskap. Hör av dig om du har en Khukuri du undrar om!

Från 1960 talet då Khukuri tillverkningen kommersialiserades i Nepal så har många varianter dykt upp, speciellt från 1990 talet då ”Turist” Khukuri’s blev populära och är oftast tillverkade snabbt med liten tanke på användning, bruk eller kvalité. På sista tiden så har allt från Fantasi Zombi huggare till annat som är löst förankrade inom det historiska, militära eller i bruk kommit upp.

Vi kommer här gå igenom dom mer kända traditionella bruksstilarna samt de militära Khukuri knivarna som tillverkades från slutet av 1800 talet fram till modern tid. Vi tycker att det är viktigt att du förstår och vet vad du har, det är inte bara en kniv utan en liten del av en otrolig historia av tapperhet/mod, tradition, hantverk och kvalité.

De 5 mest vanliga Officiella Kukri/Khukuri stilarna inom militärt bruk över 1900 talet i Brittiska armen.

Mellan oss på NG, Pontus och Viking har vi en samlad erfarenhet av Khukuri knivar på över 50 år så vi vet och känner våra Khukuri knivar minst sagt bra!

Mycket av det som finns på internet och t.o.m. i butikerna i Nepal har egentligen lite med det militära ursprunget och/eller dagligt bruk att göra, det kan vara svårt som nybörjare att lista ut vad som är vad. Du vill ju ha en kniv som du kan använda i lång tid o håller en bra kvalité, du köper en kniv och inte historien vilket annars säljs flitigt. Vi menar att bara för att något har 4 hjul är det inte en bil eller ett fordon, det är en liknande historia med Khukuri kniven. Det är därför vi erbjuder endast Khukri knivar av kvalitets tillverkare (Heritage Knives) och/eller som är direkt från det militära (British Gurkhas Nepal egna PRI shop).

PRI butiken till British Gurkhas i Kathmandu, Nepal är inne på det militära området och inte öppen för alla, utan man meddelar innan och får tillåtelse (eller ej) att komma in. PRI (President of the Regimental Institute’s Fund) driver inom British Gurkha Camp en liten butik där det säljs Gurkha regementens badges, fritidskläder som fleecejackor, t-shirts och andra gåvor och presentations varor, militär memorabilia. I viss mån finns det militära artiklar som kommer från England, samt Khukuri knivar som är gjorda och används inom Brittiska Gurkhas, tex BSI service No. 1 och No. 2. Det är härifrån vi tar in våra BSI Khukuri, så dom är 100% äkta och exakt samma som används det året av Gurkha soldaterna i brittiska armen. För fältbruk så får Gurkha soldaten använda det han vill och köper mellan varven av andra (t.ex. Heritage Knives) eller igen från PRI shopen.På grund av vårt intresse i militär historia och khukuri historia har vi skrivit lite om dom vanligast modellerna som är gedigen förankrade inom traditionellt bruk och det militära. Vi har oftast dom flesta på lager men mellan varven måste vi vänta på att få in mer pjäser då efterfrågan kan gå upp o ner. Varorna du får från oss på NG kommer med garanti och alla importkostnader är inräknade inom EU, så det är ett slutgiltigt pris du betalar o behöver inte oroa dej för importkostnader, tullavgifter med mera. Skulle det uppstå något problem så kontakta oss så fixar vi eller ersätter din Khukuri kniv, du behöver inte vänta på att skicka den tillbaka till Nepal eller massor med fraktkostnader igen.
Britterna kallar Khukuri for Kukri, så det används i texten.

MARK 1 (MK 1), ca. 1903 till 1915.

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/mk1.html

Var i produktion från 1903 fram till 1915 och är den första officiella Brittisk-Indiska Kukri typen.  Det var ett avbrott från de traditionella dolda partiella tångarna till en full-längds rått-svansstång som kulminerade i sin tur i en mutter på handtagets baksida (rumpa). Det liknar designen till en gevärbeståndsdel som är infälld i handtagets rumpa. Det upphöjda muttersystemet ses också i 1800-talets afghanska armé khukuri och många historiska svärd, men den sjunkna cirkulära muttern är en tydlig identifierande funktion för MK 1 Kukri kniven.

Många av dem är omärkta även om några senare 1915-modeller har tillverkningen märkning (Armoury stamp) ”Co” för Cossipore Armoury. Ofta förekommer FW-märken på ryggraden som är inspektions märken för Fort William i Calcutta.Många av dessa kukri var tillverkade av underleverantörer i lokala civila verkstäder. MK 1 Kukri ´n väger mellan 680 – 990 gram. Bladlängden vanligtvis inom området 13 1/4 till 14 tum. Handtagen är av valnötsträ.
Antika MK 1 Kukri är ganska svåra att hitta.

MARK 2 (MK 2), ca. 1915 – 1944.

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/mk2.html

Var i produktion från 1915 och tillverkades för den brittiska armén fram till åtminstone 1944, så de stötte säkert på produktionssiffror på många tusen. Dessa var använda i både 1sta och 2ndra världskriget.
Mk.2-designen var ovanlig för sin tid, det var en nitad hilt-design till en full bredd och fulltang  ,med en bakdel, båda förmodligen för att förhoppningsvis skydda trähandtaget från att lossna eller bli flisat och trasigt i användning.
Alla mönsterutgåvor har stålbult & rumpa, mässing var en begränsad metall endast för att användas om den är överlägsen andra metaller för det aktuella jobbet då mässing används inom tillverkning av annan militär utrustning, så som skjutvapen och ammunition.
Bladlängderna är vanligtvis 13 1/4 till 13 3/4 tum. Där kan vikterna variera från 570 g till 790 g. De från första världskriget har en tendens att vara tyngre (790 – 650g) än de från andra världskriget (700–570 g).
En variant av MK.2 kallas ofta M.43 efter att tillverkarens stämpel som finns på klingan, den kan identifieras av märket och nedsänkta nitar i kombination med en integrerad svetsad tang, bultfogning (integrally welded tang, bolster join).
Antika MK 2: or går att hitta om man letar på antika marknader o auktioner, då det är en av dom mer vanliga modellerna.

MARK 3 (MK 3), ca. 1944 – 1980.

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/mk3.html

Därefter har vi MK 3 Kukri som designades 1943 enligt indiska källor och var i massproduktion från 1944. Det kallas ibland felaktigt som K.45, vilket egentligen är en stämpel och inte en modell.
Mk 3: an var designad för enkel och snabb produktion och tillverkades av många företag, t.ex. CMW, MIL och K 45.Den är fortfarande den mest utgivna Kukri stilen och utfördas till de indiska väpnade styrkorna inklusive deras Gorkha-regementen. Dock är dagens utfärdade indiska militär Kukri en hybrid av det originalet då man slarvigt ändrat både klingan och handtaget en del, tänk äpple och päron ;-).
Det är en av dom vanligast Kukri knivarna man hittar i Europa och Nord Amerika, då den har kommersiellt exporterats i olika versioner av lägre kvalitet i över 60 år från Indien. Windlass i Dehradun är en av dom största aktörerna på marknaden och har i många år försett en variant av MK3 till västvärlden där den (felaktigt) sålt som militär modell.
De MK3 från andra världskriget väger mellan 540–740 gram och har en klinga på ca. 12–12,5 tum.
Antika MK 3: or går att hitta om man letar på antika marknader o auktioner, då det är en av dom mer vanliga modellerna och var producerade i stor skala.

MARK 4 (MK 4), ca 1951.

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/mk4.html

Är den mest sällsynta officiella kukri mönstermodellen som någonsin existerat, och de senaste 60 + åren har gjort den extremt sällsynt. Runt 25–30 st. är kända inom olika samlingar.Den designades 1949/50 av Wilkinson Sword Company, brittisk hovleverantör och en av världens mest kända kvalitetsproducenter at militära blank vapen. Det verkar som den brittiska armén ville köpa brittiskt trots de mycket högre kostnaderna snarare än att fortsätta köpa från de indiska kukri-fabrikerna / regeringen. Det finns brev där man klagat på den indiska kvaliteten från slutet av 40 talet o början av 50 talet, Indien blev självständigt 1947 från britterna och kvalité började snabbt betyda något annat, speciellt inom blank vapenproduktionen.
I profil ser den nästan identiskt ut som MK 3, vilket uppenbarligen var dess designunderlag. Men när det undersöks för hand finns det många subtila skillnader, inklusive krom plätering av tang & rygg för att minska korrosion och patina.
Ca. 1400 Wilkinson Kukri var beställda av Gurkha brigaden i Sydost Asien men endast ett fåtal finns kvar idag. Det sägs att den inte var omtyckt av soldaterna då dess balans/känsla var mycket annorlunda och väldigt svår att slipa. Samt använde man brittiskt björk till handtaget vilket blev ett stort problem i fuktiga sydostasien.
Kallas bland samlare för ”holy grail” av Kukri/Khukuri knivar. Klingan är märkt ”WSC 51”

MARK 5 (MK 5), ca 1950 – till nu tid (kallas för BSI oftast idag).

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/mk5.html

Någon gång under slutet av 1950-talet till början av 1960-talet introducerades den ”nya” mk.5-kukri. Oftast kallas den för BAS {British Army Standard} eller BSI {British service issue.}

Dessa är tillverkarens & försäljningsvillkor och verkar inte ha något samband med någon brittisk militärbeteckning. Dessa är vanligtvis tillverkad i Nepal snarare än Indien, speciellt från slutet av 60 talet framöver.

Mk 5:an är en mindre och lättare campingstil av kukri, mer brukskniv än egentligen en militär kniv.  På vissa sätt är det vettigt eftersom det förekommer ibland men i allmänhet är det ovanligt att Gurkhas använder kukri som vapen längre {Luft stöd & helautomatiska vapen är att föredra}. Men på samma sätt köper ett stort antal Gurkha sina egna kukri för fält- och stridsanvändning, eftersom de via privata köp kan få längre och högre kvalitets stycken än de här utgivna.

Denna modell är tillverkad av flera nepalesiska företag som nästan alla hävdar leverera den brittiska armén och ett flertal har gjort det ibland. På ett sätt verkar det irrelevant vem av de tillverkas, som de nuvarande versionerna av det som tillverkas mest verkar vara låg kvalitet och ofta billigare än mänga andra Kukri knivar. De flesta MK5 Kukri är inte annorlunda i kvalitet än den genomsnittliga moderna turist kukri.

De har sen 60 talet tillverkats i två stilar, för Parad/Ceremoni och för träning/fält, BSI No. 1 och No. 2. Dom äldre modellerna från 50 talet tills slutet på 80 talet har en klinga på 11 tum, och väger mellan 400 – 480 g. På 1990-talet kom en något kortare variation som vanligtvis utfärdades med ett 10 1/4 tum blad ofta som väger mellan 480 – 540 gram. Dessa har nästan alltid handtag av vattenbuffelhorn och mässingstopp (bolster) och botten/rumpa.

Hundratusentals har gjorts, men de enda äkta militärstyckena är de som faktiskt köpts av militärstyrkorna. De andra är bara kommersiella kopior även om de tillverkas av samma företag.

Andra Semi- Officiella / Officiella, WW1 och WW2.

Regementes / Bataljon Kukri Kniv:

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/regimentalkukri.html

Sedan har vi Regimentes eller Bataljons Kukri kniven. Många samlare ser detta som mycket lockande kukri, vilket jag kan förstå, de som gjorts i fredstid i synnerhet är mycket välgjorda och är en väl utformad semi traditionell kukri. Dessa har kan man säga används mest som Kukri för bruk i fält o krig.

Många av dessa kukri ses på bilder från WW1 & WW2 och dessa kan antingen vara köpta eller bataljon/regementes tillverkade kukri.  Det var inte ovanligt att man hade knivsmeder och sen ”amourers” inom Gurkha regementen. Dessa Kukri kallas ibland felaktigt för ”militära sirupates”.

Tyvärr har många enskilda exemplar inte enhetsmarkeringar. Så det är ibland omöjligt att veta om det var en Gurkha bataljon/regementes tillverkad kukri eller en som köpts från kommersiella kukri tillverkare som vanligtvis gjorde kukri för de enskilda enheterna.

Det finns en ganska stor variation av dess men i likhet har alla en mer eller mindre liknande klinga.

Enfield, WW1.

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/otherofficialkukri.htm

Är mycket sällsynt och var engelsktillverkade under WW1, kallas för Enfield-kukri.

De verkar faktiskt vara gjorda av kommersiella företag i Sheffield, England, inklusive S & J Kitchen. En del av dem verkar ha gjorts av ett annat Sheffield eller eventuellt Birmingham-företag. De är kända som Enfield kukri eftersom de alla har Enfield-inspektionsmarkeringar från 1915 eller 1916. De är ganska lätta, mycket välgjorda stridskukri.

De har rått-svanstang och bladen är vanligtvis 12 1/4 till 12 3/4 tum långa. Och väger vanligtvis cirka 425 till 480 gram och har Björk handtag. Ett flertal andra modeller har gjorts i England genom tiden.

Commando / Special Forces Kukri, WW2.

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/otherofficialkukri.html

En annan ovanlig kukri som är känd för att ha gjorts och användes i andra världskriget, som också har officiella brittiska indiska arméinspektionsmärken. Den är grovt gjorda och oftast utan kaudi, troligen var en tillverkad i nödsituation, känd för att ha gjorts av flera företag inklusive SCW & Siraj runt 1942–43.

Ett flertal var gjorda för brittiska fallskärmsjägare men också för medlemmar i andra fröband, nästan alla har en stark relation av tjänst i Burma och Chindits.

British-indian Long leaf –

https://kilatools.com/kukrihistory/20thcenturyofficialIssue/otherofficialkukri.html

Denna Kukri är egentligen från 1800 talets slut och inte 1900 talet, troligtvis innan MK 1:an utvecklades men var i användning in på början av 1900 talet och första världskriget. Den kända Gurkha bilden med en tjock Kukri, här har vi den!

De hade blad från 14 3/4 till 16 tum & en total längd på cirka 19 till 20 tum. Vikt på 710 till 900 gram.

Även om den brittiska modellen är väldigt lik den nepalesiska armén Long leaf kukri, bör den inte förväxlas med den. Det är i allmänhet ett finare vapen, ofta med en partiell T-rygg.

Chin Kukri – WW1.

Foto: Michael Issac / IKRHS

Denna är fortfarande och kallas oftast för ett mysterium.  Dessa var tillverkade från runt 1917 framöver och många kommer med brittiska märken samt datum stämpling 1926-27-28, och bilder av dess bruk inom den Indiska armen finns. Den var troligtvis gjord för enheter långt ute på frontiers, tex Burmas djungel eller Nord västra frontier.
Klingan är runt 12,5-13 tum, dessa är med fulltang handtag.

Ytterligare lite fördjupning kring olika Khukurimodeller och dess ursprung.

Traditonella Khukuri har ”råttsvans” tang eller sticktang, så kallad full tang introducerades först i samband med kontakten mellan Brittiska Ostindiska Kompaniet och därefter upprättandet av Gurkha Regementen i den Brittisk-Indiska Armén.

Bild 1 ( A och B); Budhume, Hanshee, Bhojpure och Sirupate.

Bild från: John Powell

Budhume (se bild 1 A) .

Begreppet ”Budhume” används för kukris som är särskilt breda och har en exceptionellt bred mage vid mätning från rygg till kant. Namnet ”Budhume” är faktiskt en fisktyp som finns i floderna och sjöarna i Himalaya, en medelstor fisk med en mycket bred mage. I västerländskt sammanhang tänk platt fisk som flundra.

Sirupate (se bild 1 B)

https://kilatools.com/bladesbyhk/utility-kukri-knives/shaman-sirupate.html 

Termen ”Sirupate” syftar pål ett gräsblad. Etiketten definitionen ges ofta knivar som är relativt långa och magra. Ibland har dessa knivar också en något rakare profil, men exempel ses också med mer uttalade kurvor.
”Sirupate” är ett traditionellt verktyg Kukri i östra Nepals kullar, har en stark roll i Kirati (Rai, Limbu, Sunwar, etc. grupper) kultur och används vanligtvis för en mängd dagliga hushålls-, gårds- och byuppgifter .
I modern tid har det blivit en favorit bland kampsportare.
I krigstider har det varit ett föredraget val bland krigare och soldater. Sirupate-stilen Kukri är en mycket populär privat köp / användare-kukri inom de brittiska Gurkhas och indiska Gorkhas och bärs ofta på aktiv tjänst.
Namnet ”Sirupate” hänvisar till en art av grönt gräs från familjen Imperata Cylindrica, även kallad Congon-gräs. Det växer långt och upprätthåller en tunn kropp, skjuter av smala och långa gräsblad när den reser sig upp och växer. På liknande sätt är Sirupate Kukris smala blad, vanligtvis 11-15 ”långa och med en stark ryggrad.
Det karakteriseras traditionellt genom att inte ha någon stor skillnad mellan dess minimala och maximala bladbredd som Siru-gräset. Den typiska Kukri-magen är inte så bred och inte heller tydligt markerad i en Sirupate.

Bhojpure (se bild 1 B)

Bhojpur är en liten stad bland de centrala kullarna i östra Nepal som under många århundraden fungerade som administrativt center och är känd för sin distinkta Kukri-stil. Området är också känt för sin gruvdrift, även om det inte längre är ett existerande gruvområde nu så var det en av de första platserna för Kukri-tillverkning åt militären. Man tror att Kiratifolket var de första som utnyttjade gruvorna här och utvecklade Bhojpure-stilen, som sedan dess har blivit ett traditionellt blad som används både i byn och i militären.

Detta blad har också en bred mage men inte så bred som en Budhume, och även de symmetriska aspekterna skiljer sig mer, skillnaden mellan den bredaste och tunnaste delen av bladet är större.

Hanshee (se bild 1 A) .

Kallas ibland för Lambendh eller även Salyani.

Har nog sitt ursprung som ett bruksvapen men mer känt som en militär Kukri från 1700 talet framöver om inte innan. De fåtal Kukris vi känner till från innan har oftast denna design. Det var en popular model inom den nepalesiska militären, t.o.m. innan landet enades och en del äldre modeller finns på Nepals National museum. Vid många av dom större slagen fram till mitten på 1800 talet ser man denna typ, speciellt hos officerarna som också bar andra vapen som olika svärd: Kora, Tulwar, Shamshir och annat. Hanshee Kukrin var ett sidovapen för närkamp och specialstyrkor ur Gorkhaarmén använde den effektivt  för att de vanliga trupperna sedan skulle kunna avsluta jobbet. Hansheen var också ägnad att stickas in, inte bara huggas. Dessa Kukris är oftast mellan total längd på 45-60 cm med en vikt mellan 400-600 g.

Klingan påminner om Sirupate men är mer böjd.

Salyan är ett område känt sedan lång tid för sina Kukris, såsom Bhojpur, men även för sina gruvor.

Bild 2: Traditionel Sirupate Kukri med metallhandtag, samt ”Ang Khola” klinga.Bild från Heritage Knives (https://kilatools.com/bladesbyhk/utility-kukri-knives/shaman-sirupate.html

Klassiska Nepalesiska Militärmodeller.

Har oftast en eller annan form av märkning i det militära men inte alltid. Samma gäller militärkukris inom britisk-indiska armén, men andra tecken och stämplar….

Bild: ”Märkning” typiska märken/stämplar från Nepals armé från slutet av 1800 talet till början av 1900 talet… 

en skrift på Nepali (med Deva nagri text) där regementet, pluton nr el. kompani nr samt soldat nr framkommer, och sedan ”Shree 3 Chandra” för Nepals de-facto härskare Premiär minister, Maharajah Chandra Shumsher Jung Bahadur Rana, som också var Överbefälhavare…då kungafamiljen var ”symbolisk” och all makt centrerades inom Rana familjen (alltså en liknande konstellation som i det medeltida Japan mellan Shogun och Kejsare).

De engelska (Romerska bokstäver) som stämplades troligtvis i Indien under 1st världskriget, oftast regemente och soldat nr.

Militär Sirupate: https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/militarysirupate.html

Bild 3; Militär Sirupate, Nepalesiska Armén, mitten-slutet av 1800 talet.Bild från: B. Judkins (https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/militarysirupate.html

Oftast 40-45 cm. vikt ca 400-625 g. Oftast en ”belly” på runt 4 cm men nästan alltid mellan 3,5-5 cm. Bland de första kända i bruk av Armén och vanligt att hitta från mitten av 1700 framöver till slutet på 1800 talet, större delen från ca. 1850 – 1890.
Sedan finner man liknande inom Britisk-Indiska armén och nu inom Indiska och Brittiska militären.

Mer info om Sirupate finns ovan i Traditionella sektionen.

Militär Budhume: https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/budhume.html

Bild 4; Militär Budhume, Nepalesiska Armén, slutet av 1800 talet – början av 1900 talet.Bild från: B. Judkins (https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/budhume.html

Oftast 48-50 cm, vikt 750-910 g, väl utformade ”mage” därutav namnet från en fisk typ.

Vanliga från slutet på 1800 talet in till 1900 talets början. 

Mer info om Budhume finns ovan i Traditionella sektionen.

Papu, subgrupp inom BUDHUME.

https://kilatools.com/bladesbyhk/20century/papu.html

Bild 5; Militär Papu Khukuri, Nepalesiska Armén, slutet av 1800 talet – början av 1900 talet.Bild från: Heritage Knives (https://kilatools.com/bladesbyhk/20century/papu.html

Papu Kukri-kniven är en klassisk militär Kukri från första världskriget och har nästan alltid ”Papu” -stämpeln. Den fördes av av de nepalesiska Gurkha förbanden under första världskriget som man kan fastställa idag (om det är originalet är svårt att säga). Men det finns indikationer på att de fanns med redan under kolonialtiden i Indien, vilket inkluderade kriget i Afghanistan 1919. Det finns en del okontrollerad forskning som tyder på att den kan ha använts av elittrupper inom den nepalesiska armén redan i början av i början av 1900-talet.Regementen ur den Nepalesiska  Armén tjänstgjorde under Första Världskriget i det koloniala Indien och bland annat kämpade i Afghanistan, och fick lovord i nivå med Gurkhas från den Brittiska indiska armén.
Det finns indikationer på att många av dem använde Kukri av Papumodell…

Nepalesiska Arméns Kukri /Long leaf.https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/nepalcgak.html

Bild 6; Militär Long leaf Khukuri, Nepalesiska Armén, slutet av 1800 talet – början av 1900 talet.Bild från: B. Judkins ( https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/nepalcgak.html

En mycket populär modell inom det militära, man räknar att ca 30% av de Kukri soldaterna använde är av denna typ. 

Dessa knivar var den nepalesiska militärens arbetshästar under hela det oroliga första kvartalet på 1900-talet, men också slutet av 1800-talet.
De allra flesta av dem har premiärminister Chandras stämpel på ryggen.

Snarare var de ett överlevnadsverktyg för alla ändamål, och ett som skulle ägna mycket tid åt att hugga trä för att göra bränder eller för att förstärka maskingevärspositioner. Denna Kukri har en mer utilitaristisk känsla än militär kan man säga.

  45-48 cm, vikt 580-890.

Nepalesiska Arméns Kukri : Short  Bhojpure.https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/shortgurkhaarmykukri.html

Bild 7; Militär Bhojpure, Nepalesiska Armén, slutet av 1800 talet – början av 1900 talet.Bild från: B. Judkins (https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/shortgurkhaarmykukri.html )

Den mest vanliga, ca 50% eller mer av det som är känt av antika kukris från Nepals militär.

41-43 cm, 490 -650gram

Runt 1st världskriget…oftast med militära stämplar se bild. 

Mer info i Bhojpur sektionen ovan.

Nepalesiska Arméns Kukri:https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/nepalkhukurilgak.html

Bild 8; Militär Late Nepal Army Kukri , Nepalesiska Armén, början av 1900 talet.Bild från: B. Judkins (https://kilatools.com/kukrihistory/nepalesemilitary/nepalkhukurilgak.html )

Overall: 42-47 cm, 550 – 680 gram 

Härstammar från början av 1900 talet, troligtvis I samband med Första världskriget då Nepal skickade en stor del av sin armé till Indien som hjälp. Dessa är troligen maskintillverkade och stålet är troligtvis importerat från Indien. Snabbt tillverkade men brukbara!

Några ord om bladdesign:

Det finns normala ”platta” och sedan de som har ett spår som tydligt löper genom bladet, alias. Chirra.

”Chirra” härstammar från chirnu (chira), bokstavligen ”Att dela, riva upp, klippa, spetsa” är det ord som används för åsarna mellan varje spår.

Ett antal khukurī-typer differentieras genom utformningen av deras fullers eller frånvaron av dessa.”Chirra” avser de grunda spåren i magen på bladet eller en ihålig slipning av kanten, av vilka två eller tre kan användas på vardera sidan av bladet, vilket ger namnen Dui-chirra (2) eller Tin-chirra (3) beroende på hur många fullständiga linjer det finns på bladet. Chirra Kukri är lättare än ett slätt blad utan att offra styrkan eller bladet integritet, vilket tillåter en hård djup skärning och en mer flexibel hantering av kniven i användning.
Variationer finns medan de fortfarande är lätta att använda på grund av sin viktminskning på grund av håligheten, utan att kompromissa med bladets hållfasthet, hållbarhet eller intergrity.The tre vanligaste:

Ang Khola:

https://kilatools.com/bladesbyhk/utility-kukri-knives/shaman-sirupate.html

Ang Khola:

https://kilatools.com/bladesbyhk/utility-kukri-knives/shaman-sirupate.html

Ang Khola:

https://kilatools.com/bladesbyhk/utility-kukri-knives/shaman-sirupate.html

Kan kallas för ”high bevel” med ihålig mark / ihålig smidd topp…

en enda skåra löper längs ryggen.
Ihåliga smidda ”Ang Khola” -blad som är karakteriserade av sin smidda fördjupning som hjälper Kukrin att vara en kraftfull huggare.

  ”Ang Khola” som betyder ryggdal / ihålig rygg / öppen rygg, med hänvisning till ryggen..

Dui chirra. = ”tudelad”, två skåror i bladet.

https://kilatools.com/bladesbyhk/20century/ww1gurkhaofficer2chirra.html

Sedan mitten av 1800-talet och genom andra världskriget har ”Chirra” Kukri med sitt vackra grunt fyllda blad varit populärt bland krigare och civila användare. Det blev en populär stil bland Gurkha officerare och soldater för dess agitila egenskaper och dödlighet i strid.

Bild 10: Dui Chirra (double fuller, man räknar ”topparna” inte ”dalen”).Heritage Knives (https://kilatools.com/bladesbyhk/20century/ww1gurkhaofficer2chirra.html)

Tin Chirra. ”tredelad”, three fullers in the blade. 

https://kilatools.com/bladesbyhk/20century/officers-small-3-chirra.html

Bild 11: Tin Chirra (triple fullered/groove). Heritage Knives ( https://kilatools.com/bladesbyhk/20century/officers-small-3-chirra.html)

Några ord om smederna (Kamis).

Khukuri i Nepal tillverkas av ett speciellt och mycket hantverksskickligt Gesällskrå (men tyvärr också kopplat till de lägre nivåerna av det hinduiska kastsytemet)… och är mycket sällan framställda genom maskinell masstillverkning. Därför kan du många gånger om du köper en Khukuri från Nepal glädja dig åt en bit hantverk. Ett varningens finger dock de allra flesta som tillverkas idag och som finns i butiker längs turiststråk osv. är just ”Turistkukris” slarvigt och ofta pråligt gjorda tänkta för att hänga på väggen och inte för användning!!

Kāmi: Smed, järnarbetare, vapensmed. En kastgrupp inom det hinduiska systemet. Den rätta termen är Bishwokarma / Vishwakarma …. innehavaren av världen / universum Karma … Kami är en kort form som vanligtvis används men anses också vara något nedsättande (beroende på hur den används). En mer ordentlig term för ”Kami” som betyder Järnarbetare, smed, metall / järnarbetare.